Tuesday, March 13, 2007


Red planeten – bliv vegetar i dag, sådan lyder overskriften på den internationale kronik som blev bragt i dagbladet Information mandag den 12. marts. Den er skrevet af Jeremy Rifkin, der som vi alle ved er leder af tænketanken Foundation on Economic Trends i Washington D.C. Han er med andre ord ikke Hr. Hvemsomhelst.
Kronikken henter sine fakta fra en rapport som FN’s Fødevare- og landbrugsorganisationer (FAO) udsendte ved årsskiftet. Og tallene som rapporten fremviser, er mildest talt chokerende. Husdyr, og det er især kvægbestanden, frembringer 18% af den samlede drivhusgasudledning. Og det er lige så meget som den samlede transportsektor. Og når rapporten siger transportsektoren, så dækker det over alle de fly du ser i luften, alle de kæmpe store olieædende supertankere der tøffer rundt på verdenshavene og alle de biler der fylder gaderne i alverdens storbyer. Tænk lige over det.
I praksis svare det til, at vi kunne slukke alle verdens motorer i morgen, alene ved at droppe kødet. Alle verdens fly ville i morgen blive på jorden, alle verdens supertankere og kæmpe færger ville blive i havn, og de stærkt miljøbelastende firhjulstrækkere og hvad der ellers findes af kæmpe store potensafstivende møgspande, ville i morgen blive i garagen. De titusinder af forurenende knallerter og scootere der i de seneste år har oversvømmet store dele af østen, ville i morgen stå helt stille. Det eneste det krævede af os var, at vi var villige til at droppe kødet. Tænk lige over det.
Og så vil der i denne forbindelse ikke blive nævnt et eneste ord om hvad det betyder for vores sundhed at vi spiser så meget kød, hvor store dele af de samlede landbrugsressourcer der bliver brugt på at dyrke dyrefoder eller hvor meget af det foder, der i princippet lige så godt kunne være menneskeføde, der skal til at producere et kilo kød. Det eneste der i denne forbindelse skal nævnes er, at vi kunne reducere drivhusgasudledningen, så det svarede til, at alle verdens motorer slukkede, alene ved at droppe kødet. Tænk lige over det.
Jeremy Rifkin er en gæstfri mand – her
giver han dig alle tiders mulighed
for at hænge lidt ud på sit kontor.

The translator.

Do you want to read my blog, but do not understand danish - this is your rescue ;)